Starten på livet til søs - Eriks Corner

Gå til indhold

Hoved menu:

Starten på livet til søs

Sømand (dengang)

Min stedfader Jean Møller Hansen kom ind i mit liv da jeg var 8-9 år, han var sømand/matros og han og min mor er stadig gift, - men han pådragede sig en hjerneskade efter et fald, og sidder nu som en grøntsag på et plejehjem, og kan ikke ret meget, - hvis han overhoved er ved "vinduet". - Nu på 5 år. (2015)Men da jeg var lille, tog han os med ud og sejle, da han havde hyre som matros på sandpumperen Kronborg, og var fællestillidsmand dengang. Det gjorde at vi havde kontakt til mange søfolk i vort hjem, den gamle har mange venner og bekendte, og jeg har aldrig hørt nogen sige et ondt ord om ham, men altid at han var vellidt, om han var matros, båds, styrmand eller skipper, som han endte med, inden han gik på folkepension.Klart jeg også ville til søs! Vi var tit med ham ude og sejle, og der hev jeg min 1. kæmpe torsk op af havet, og så var der meldt fritidsfisker i mig - og lillebror. (Men har aldrig kunne spise fisk!).

 Den sejler forøvrigt endnu i sydamerika, med dansk besætning, hvilket er en sjældenhed i dag - 50 år gl. inden for søfart

Søfatsskolen i Sønderborg
1975 forår-sommer

16 år gammel, - 5 års arbejdserfaring - endelig gik min drenge drøm i opfyldelse! Og jeg var himmelhenrykt over at komme hjemmefra, hurra! Jeg skal ikke være maskinarbejder, farvehandler, bydreng, reprotrykker eller fabriksarbejdsdreng. - Men det blev hurtigt hverdag, - og drømmen blev slået lidt i stykker, idet forventningen til skolen, var større end hvad virkeligheden viste.
Men vi havde det sgu også sjovt, men det var hårdt at skulle sidde og lære mere dansk, regning, matematik, tysk og engelsk - oven i de relevante søfarts fag. Men jeg kom igennem de 5 mdr. med et eksemplar af søfartens ABC og lægebog for søfarende, en beskyttelsesæske fra Georg Kürstein, og en urokkelig tro på, at det kun kunne blive bedre, når jeg kom på havet.


Efter søfartsskolen fik jeg hyre på en coaster en 299 M/s Ulla Dania - (ingen fotos fra den/af den).Men det var lige før den blev den sidste - hold da op! Alle var i krig med hinanden, skipper, styrmanden og maskinisten var fulde dagligt, og intet virkede på skøjten. Vi var tre drenge, en letmatros og to dæksdrenge, hvor jeg var den ene. - Men jeg fik da oplevet Liverpool -Runcorn - Island, Færøerne, Irland og Sverige.  Nåede også at se Kattendrik i Rotterdam, inden det blev jævnet, - blev tatoveret og så retur til Malmø igen, hvor jeg stod af. - Men var ikke hjemme længe før jeg fik M/f Olau East som afløser, og var der kun i 40 dage,  og selvom jeg fik den tilbudt fast, og havde det som blommen i et æg, så ville jeg på langfart - Og fik Så M/t Kinna Dan.

 
Tilbage til indhold | Retur til hoved menu